jotunheimen

 

Efter förra årets bestigning av Kebnekaise var våra planer inför 2015 års vandring att bokstavligen ta oss till nya höjder. Vi skulle bestiga Norges näst högsta berg Glittertind i fjällmassivet Jotunheimen. 

 
 

Vi anlände till fjällstationen Gjendesheim på kvällen den 31:e augusti. Vi började direkt vandra uppåt för att få ett litet försprång inför morgondagen.

 
_DSC1864 as Smart Object-1.jpg
 

Skymningen kom snabbt och efter lite letande hittade vi plan mark i skydd från några klippor där vi kunde sätta upp våra tält. Vinden ven i tältduken och utanför gick fullmånen upp ovanför bergen. Vandringen hade fått en kall men fin start.

DAG 1

 
_DSC1904-2.jpg
 

Morgonen därefter sken solen och den mörka kalla kvällen innan kändes långt borta. 

 
_DSC1929 as Smart Object-1.jpg
_DSC1923 as Smart Object-1.jpg
_DSC1938 as Smart Object-1.jpg
 

Efter en stadig frukost började vandringen på allvar. Dagens första mål var Besseggen, ett av Norges mest klassiska stycken natur.

 
 

Besseggen gjorde skäl för sitt namn och blev en perfekt start på vandringen.

 
 

På kvällen nådde vi första dagens mål: Memurubu-dalen. Vi badade i älven, lagade mat och hade en fin kväll i solen.

DAG 2

 
_DSC2149 as Smart Object-1.jpg
 

Erik och Daniel startade dagen med yoga. Eller en solhälsning kanske, vad vet väl jag. 

 
_DSC2158.jpg
_DSC2151.jpg
_DSC2209.jpg
_DSC2225 as Smart Object-1.jpg
_DSC2274 as Smart Object-1.jpg
_DSC2304 as Smart Object-1.jpg
 

Solen började sänka sig över Jotunheimen och vi vandrade neråt i dalen för att hitta lämplig lägerplats inför kvällen.

DAG 3

 
 

Ännu en kall men solig morgon. Efter en snabb frukost styrde vi stegen mot högre mark och sjön Liervatnet.

 
 

Vinden och kylan blev allt påtagligare ju högre upp vi vandrade.

 
 

När vi lämnat snön bakom oss letade vi direkt efter en passande lägerplats. Tillslut hittade vi ett bra ställe, även om vi alla fick en sten eller två som extra liggunderlag.

 
 

På grund av min jävla ryggskada (sedan innan resan) käkade jag i vanlig ordning värktabletter och cox-hämmare till kvällsmat.

 
 

Till slut var det dags att krypa in i tältet och vi kunde ännu en kväll njuta av en fantastisk utsikt från lägerplatsen.

DAG 4

 
 

När vi vaknade föll regnet. Molnen jagade över himlen och stigen var lerig och jävlig men vi höll humöret uppe.

 
 

Erik och Daniel med berget Kyrkja i bakgrunden.

 
 

En kort stund bröt solen igenom molnen och vi tog paus för att äta. Lagom till att vi var färdiga kom regnet tillbaka och vi fortsatte vandra.

 
_DSC2508 as Smart Object-1.jpg
 

Vi nådde fjällstationen Spiterstulen och bestämde oss för att ta en paus och förhoppningsvis kunna vänta ut regnet. 

 
 

Regnet avtog inte utan fortsatte hela kvällen/natten. Det mesta blev fuktigt och när jag väl fått upp tältet var det sista jag ville att gå ut igen och laga mat. Så jag åt två kalla sojakorvar samt en påse nötter istället och somnade sedan till en ljudbok uppläst av Mark Levengood och ljudet av smattrande regn mot tältduk. 

DAG 5

 
 

När vi vaknade var det grått överallt. Så småningom lättade dimman och vi kunde se foten av Glittertind genom molnen.

 
 

Dagens första utmaning blev att ta sig över älven utan att ramla och bli blöt. Nattens regn hade fått älven att svämma över så den ordinarie vägen var borta men efter en halvtimma av lite hoppande fram och tillbaka nådde vi till sist andra sidan.

 
 

Min standardmåltid: Couscous, torkad sojafärs med chili/grillkrydda och torkad svamp. Tillsätt vatten, koka och ät. Smakar helt ok.

 
 

Plötligt sken Gustav upp! Mitt uppe bland molnen såg vi toppen!

 

Toppen på 2465 meter över havet var nådd. Inte riktigt lika mäktig känsla som när vi var på Kebnekaise förra året men Glittertind bjöd sjukt fin utsikt och en go känsla av att ha toppat höjdrekordet från i fjol. 

 

Det var verkligen bara sten överallt på vägen ner. Varje gång man trodde man såg en annan vandrare: en sten. Varje gång man trodde man såg en stig: mer sten. Varje gång man snubblade: på grund av STEN.

 
 

Vi slog läger en bit från fjällstationen Glitterheim. Utsikten var så storlagen att jag var tvungen att vända tältöppningen åt andra hållet.

DAG 6

 

Efter en lång RIKTIG frukost (lätt värt dyra pengar) på fjällstationen satte vi av mot Russvatnet. 

_DSC2767 as Smart Object-1.jpg

Vi tog lunchpaus i en skyddad sänka och myste i solen.

_DSC2799 as Smart Object-2.jpg
 

När vi slagit läger och ätit mat slog vi oss ner utanför Gustav och Eriks tält och drack varmt, åt choklad och spanade in sista etappen. Imorgon skulle vi vara tillbaka i Gjendesheim där allt började. 

DAG 7

 

Vi sa hejdå till våran sista tältplats i vildmarken och började den avslutande vandringen till Gjendesheim.

 

När vi nått fram till fjällstationen drack vi lokal öl och tog det lugnt. Totalt sju dagar hade vi vandrat och om vandringen var det bästa med den här resan så var att komma hem igen kanske det näst bästa på något vis. 

 

Mina fina vandringskompanjoner. Nästa år gör vi om det igen i nya landskap och kanske även med fler vänner. Längtar redan.

. . .